Power BI trükkük 3: Váltás vizualizációk megjelenítése között

Időnként előfordul, hogy egy charton kénytelenek vagyunk ugyan azon adatoknak két nézetét is megjeleníteni. A nem túl tágas rendelkezésre álló hely miatt ez a vizualizációs felület zsúfoltságát eredményezheti. Ebben az esetben jó megoldás lehet a problémára, ha egy kétállású gombbal lehetőséget adunk a felhasználónak a nézetek közötti váltásra.
A példánkban egy oszlopdiagram két nézetét fogjuk megjeleníteni. Az egyik oszlopdiagram a bevételeinket kategóriák szerint a másik diagram pedig gyártónként fogja mutatni.

 

Hogyan kezdjünk bele?
 

Első lépésként hozzuk létre mind a két oszlopdiagramot.

Ezt követően tegyünk fel kettő darab üres gombot. Amelyeket ezután nevezzünk el „Category” és „Manufacturer” névre.

Hogy a későbbiekben egyértelműen el lehessen majd dönteni, hogy éppen melyik nézet van kiválasztva, ezért az éppen kiválasztott nézet gombjának hátterét kékre, az inkatív nézet gombjának hátterét világos szürkére fogjuk színezni.
Sajnos beépített funkciót erre nem találunk a Power BI-ban, így egy kerülő megoldást fogunk rá alkalmazni.
Most a képernyőnkön éppen a „Category” nézet aktív, úgyhogy a „Category” gomb hátterét színezzük kékre a „Manufacturer” nevű gomb hátterét pedig szürkére. Ezt követően pedig nyissuk meg a „Selection pane” és a „Bookmarks” menüket.

Adjunk hozzá egy új könyvjelzőt a képen látható lehetőségeket kipipálva és nevezzük el ezt a könyvjelzőt „Category view”-nak.

Ezt követően a Selection pane-en a szem ikonra kattintva rejtsünk el minden egységet amely ezen az oldalon található és építsük fel a „Manufacturer view”-t. Vagyis tegyük fel újra az oszlopdigramot és a gombokat, csak most a gombok színezését cseréljük meg.