Power BI trükkök 2: Beágyazott mappák (Nested display folders)

Amennyiben dolgoztunk már olyan riportokkal, ahol sok oszlop, és kalkuláció volt, akkor tapasztalhattuk, hogy gyakran nehézkes megtalálnunk az éppen szükséges dolgokat, és könnyen el tudunk veszni a sok elem között. Ebben a blogposztban arról fogok szót ejteni, hogyan tudjuk redezettebben tárolni és kezelni egy-egy táblán belül az oszlopainkat és measure-jeinket, hogy azok átláthatóbbak legyenek és akár mi, akár más felhasználók könyebben megtalálják az éppen keresett elemeket.

Példaként nézzük meg a Facebook_posts táblát a Model nézetben:

Graphical user interface, text, application, email</p>
<p>Description automatically generated

Válasszunk ki egy oszlopot vagy egy measure-t, amit mappába szeretnénk rendezni a táblán belül és kattintsunk rá a Fields panelen, majd a Properties panelen a Display folder-hez írjuk oda a létrehozandó mappa nevét és nyomjunk enter-t:

             Graphical user interface, application, Word</p>
<p>Description automatically generated

Máris láthatjuk, hogy a measure benne van az általunk létrehozott mappában. Ugyanezzel a metódussal hozhatunk létre almappát is a mappán belül, annyi különbséggel, hogy a Display folder-nél egy \ jellel elválasztva kell odaírnunk az almappa nevét a mappa neve után:

Graphical user interface, application</p>
<p>Description automatically generated

Természetesen több almappa is létrehozható egy-egy mappán belül:

Graphical user interface, application</p>
<p>Description automatically generated

Fontos megemlíteni, hogy ezek a képernyő képek a Model nézetből származnak, mert a Report nézetben alfabetikus sorrendben látszódnak majd a mappák. Érdemes tehát a mappák nevét sorszámmal kezdeni, hogy mindenképpen a kívánt sorrendbe legyenek rendezve.

Egy másik hasznos funkció, hogy egy measure több mappában is szerepelhet egyszerre (anélkül, hogy duplikálva lenne). Ezt úgy érhetjük el, hogy egy pontosvesszővel választjuk el a kívánt mappák elérési útvonalát:

Graphical user interface, application</p>
<p>Description automatically generated

Amennyiben egy mappa már létre van hozva, akkor úgy is bele tehetünk egy measure-t (vagy akár egyszerre többet is), hogy megfogjuk és egyszerűen belehúzzuk a Fields panelen.

Ezzel az apró trükkel rendezve a tábláinkat, egy sokkal átláthatóbb és intuitívabb struktúrát kaphatunk, ami nagyban megkönnyíti a további munkát.

Remélem hasznos lesz számotokra is ez a megoldás, és tudjátok majd alkalmazni a mindennapi munkátok során.